KLAPSKA OBRADA EVERGRENA SVIĐA SE SVIMA - izvor: SLOBODNA DALMACIJA

‘Sv. Juraj’ HRM-a drma ljestvicama

Novi singl s hit-albuma ‘Ružo crvena’ drži 1. mjesto HR Topa 33 Radio Dalmacije, Jadranske top-liste i Top-liste Radio Splita

Skladbe estradnjaka poput Tonyja Cetinskog, Nine Badrić i Severine opet su potukle pjesme u izvođenju dalmatinskih klapa. Nakon što se puna tri tjedna nalazila na vrhu HR Topa 33 Radio Dalmacije, pjesma “Gdje si, majko, da me budiš” u izvođenju klape “Sveti Juraj - HRM-a” već je drugi tjedan na 1. mjestu Jadranske top-liste i Top-liste Radio Splita.

Vodeću skladbu Jadranske top-liste, u originalu u izvođenju pokojnog Tonija Kljakovića, obradio je umjetnički voditelj HRM-a Marijo Božić, a nalazi se na njihovu posljednjem nosaču zvuka “Ružo crvena”, spot čije je istoimene hit-skladbe pobrao sve pohvale struke.

Na Jadranskoj top-listi, koja donosi rezultate slušanosti na radiopostajama od Istre do Dubrovnika, visoko kotira i Tomislav Bralić i klapa “Intrade”, što dodatno svjedoči fenomenu uspjeha klapske pjesme koja već dvije-tri godine nadmašuje okvire omiljenosti u užem krugu poklonika.

- Drugi put u manje od šest mjeseci naša klapa se nalazi na prvome mjestu ljesvice koja pokriva toliko široko područje slušanosti, što nas ispunjava posebnim zadovoljstvom, jer je to znak da ono što radimo ljudi prepoznaju kao dobro i kvalitetno.

U pitanju su obrade dobrih starih pjesama s našeg posljednjeg albuma, koje su u klapskom aranžmanu dobile jednu novu umjetničku dimenziju. “Gdje si, majko, da me budiš” i “Mali motorin - U nedilju, Ane” pjesme su koje se sviđaju svim generacijama.

Mlađim generacijama su ove obrade zapravo novost koju, zahvaljujući klapskoj obradi, zbog jednostavne melodije i harmonije rado prihvaćaju i pjevaju, dok je starijim generacijama to nostalgični povratak u mladost - prokomentirao je organizacijski voditelj klape “Sveti Juraj HRM-a” Marko Bralić.

Impresija skladatelja Pere Gotovca na skladbu "Hrvatska se šibenikom diči"

Skladba je sročena vrlo dobro, u melodijskom, harmonijskom i izvedbenom smislu. "Koketira" sa estradnim izrazom ali nimalo ne narušava dignitet klapskog žanra!

Samo tako ,  bi se moglo tolerirati razvoj klapskog žanra, koji bi i tim putem otvorio mogućnost stvaranja ( kako se to danas uobičava kazivati ) tako zvanog "brenda".

U svakom slučaju, na ovakav način nema opasnosti da se originalna i autentična  pjesma izgubi u hiper-produkciji nekontroliranih uradaka, bez strožijih (profesionalnih ?!) kriterija  i samodopadnih , nazovimo to "špekulacija". Dakako, ne plediram za potpuno napuštanje autentičnosti. Dapače, moraju se naći snage pojedinaca koji su u stanju razmišljati, ali i djelovati, u smislu očuvanja tradicije. Vjerujem da ih ima, a nekako slutim da "Sv.Juraj" u tom smislu i - ne samo razmišlja - već i djeluje.

Šarac je jedini autor koji sa tri harmonije stvori pravu klapsku pjesmu, dakako, posebno ako ima izvrsnog suradnika-tekstopisca kakav je Pero Picukarić. Smatram ga autohtonim autorom  mnogih raznih pjesama, bez obzira da li su "za klape", ili za estradne potrebe.   

        Čestitam na  pjesmi, jer joj je i "dramaturgija" dobra. Zamišljam ju kao veliki "hit", u najboljem smislu riječi. Poželimo  joj dugi život, jer joj ne prijeti banalizacija. Barem se nadam!                                              

                   Srdačni pozdravi   Pero  Gotovac

Nova pjesma sa koncerta u Vukovaru

Uživo snimku pjesme "Hrvatska se šibenikom diči (Oba su pala)", mozete poslusati ovdje:

 

Nastup u splitskom HNK povodom sudamje

U srijedu, 6. svibnja, u HNK Split, klapa je nastupila na 23. susretu dalmatinskih klapa - SUDAMJA 2009.

HNK Split

HNK Split

U dvorcu Vitturi predstavljen spot "Ružo Crvena"

U prekrasnom ambijentu kaštelanskog dvorca Vitturi predstavljen je novi spot "Ružo Crvena". Spot koji je oduševio sve Kaštelane, snimljen je na povijesnim lokalitetima dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću,dvorca Kaštilac u Kaštel Gomilici i pored starohrvatske crkvice Svetog Juraja iz Raduna u Kaštel Starom, na temelju istinite priče iz 17. stoljeća o nesretnoj ljubavi kaštelanskih plemića Miljenka i Dobrile.

 


Klapa "Sveti Juraj" HRM je spot za pjesmu „Ružo crvena“ snimila u suradnji s udrugom Teatar iz Kaštela, a spot je emitiran i u emisiji HRT-a „Hrvatska uživo“. Produkciju ovog video uratka, koji Kaštela čitavoj javnosti predstavlja u najljepšem mogućem svjetlu, potpisuju Hrvoje Svalina i Patrik Grgurić, a u spotu sudjeluju i glumci kaštelanskoga kazališta Marin Jelenčić i Nikolina Vuletin. Pokrovitelji spota, koji u ovom trenutku predstavlja najveću promociju Kaštela, su Grad Kaštela i Turistička zajednica grada Kaštela.

Započelo snimanje spota za pjesmu "Ruža crvena"

            Klapa je u suradnji s udrugom «Teatar» iz Kaštela započela je snimanje spota za pjesmu „Ruža crvena“, po kojoj nosi naslov i posljednji nosač zvuka (CD) izdan u povodu Valentinova.


Snimanje spota na temu nesretne ljubavne priče kaštelanskih ljubavnika Miljenka i Dobrile planira se na nekoliko povijesnih lokaliteta u gradu Kaštelima u organizaciji i režiji studija «Zoom» iz Kaštel Lukšića. U spotu čiju produkciju potpisuju Hrvoje Svalina i Patrik Grgurić, sudjeluju glumci kaštelanskog kazališta Marin Jelenčić (Miljenko) i Nikolina Vuletin ( Dobrila).

Predstavljen novi CD "Ružo Crvena"

Dana 11.02.2009. u klubu Inmotion u sklopu Grand Casinia Lav klapa je predstavila svoj novi nosač zvuka pod nazivom "Ružo Crvena". Riječ je o osmom albumu s 13 klapskih obrada poznatih pjesama poput Marijana, Tanja, Kao da te ne volim, U nedilju Ane, Marijo ljubavi moja, Vilo moja, Gdje si majko da me budiš, Ružo crvena, Tiho sviraj pjesmu ljubavnu, Zlatne godine.

Novi nosač zvuka "Ružo Crvena"

Uspješna klapska obrada pjesme „Ružo crvena“ bila je povod za izdavanje novog nosača zvuka, ovog puta ljubavnih pjesama. Osmi nosač zvuka nosi naslov po istoimenoj hit pjesmi uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a, a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda koja je puna 3. tjedna bila na vrhu ljestvice najslušanijih pjesama.

CD sa 13 poznatih pjesama poput Marijane, Kao da te ne volim, U nedilju Ane, Tiho sviraj pjesmu ljubavnu, Zlatne godine bit će objavljen 13. veljače u Hrvatskom vojniku kao poseban poklon svim čitateljima u povodu Valentinova.

Izdavač CD-a su Hrvatska vojna glasila MORH-a, a medijski pokrovitelj je Radio Dalmacija.

U srijedu, 11. veljače klapa je održala i promociju CD-a u klubu Immotion u sklopu Grand Casina Lav.

“Recite joj da bez nje 
nestale su sve nade ljubavi,
sve tuge radosti,
da je volim još i ne mogu bez nje,
bez ruže crvene.“…